(recept
si oblíbilo 721 návštěvníků)
Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout
Potřebné ingredience
100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma
Postup přípravy
Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.
Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.
Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.
Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.
Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.
Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.
Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.
Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.
Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.
...........vše je z tohoto marcipánu jak potah tak figurky
..........kytičky jdou z něj taky krásně
............
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hantonie
(upraveno)
6. 6. 2021, 17:55
Dobrý den, jestli můžu poradit, tak mrkněte ke zdena aero marcipán hotový za 10 minut / když si to zadáte tady do vyhledávače, tak to najdete/ nebo na její stránky www. pečení s láskou má suprový popis. Ona mi poradila že sirup můžu nahradit včelím medem, ale už si nepamatuji ten poměr. Zdenička je super a snaží se dotazy zodpovídat okamžitě. Potahování zdar
zipinka
(upraveno)
4. 6. 2021, 21:48
Dobrý večer, Jsem v koncích,nemůže sehnat kukuřičný sirup,nabízela rýžovo a jiné, že ho nemají Prosím šel by něčím nahradit? Děkuji moc Vlaďka Už jste mi jednou psala nemůžu to pohrdat
Járinkaa2
(upraveno)
16. 5. 2018, 9:43
Dobrý den, poraďte prosím z kolika dávek připravit,když bude dort 30cm a 26cm? Děkuji Jarka
novackova
(upraveno)
29. 11. 2016, 13:06
KN111
(upraveno)
31. 8. 2016, 15:58
Dobrý den,chci se zeptat,kdyz udělám tento marcipan,mohu s ním potahovat ten den nebo lepší nechat ulezet. Děkuji za odpověď
verakrtek
(upraveno)
30. 3. 2014, 20:07
fakt super receptík!!!!!
Jitiska
(upraveno)
24. 9. 2013, 19:43
dobrý den,zkoušela jsem hmotu,vypadala dobře,ale jak jsem zkoušela potahnout,tak se trhala jak to?
Mišpula
(upraveno)
21. 4. 2013, 9:13
A dá se místo kukuřičného sirupu použít i glukozový?
BLANKA NL
(upraveno)
7. 4. 2013, 17:47
jak prosim potahnout upeč.knihu,tey aby to byla otevrena kniha a kolik marcipanu,poradite mi?
LILIANKA2008
(upraveno)
3. 1. 2013, 20:35
mate nadarene dorty jen se chci zeptat jestly staci do marcipanu dat med?nemam cas zhanet kukuricny sirup dekuji za odpoved a kolik asi medu na tuhle davku marcipanu?dekuji za radu
Lenka.Drasakova
(upraveno)
30. 11. 2012, 10:42
Mohu se zeptat kde dostanu kukuřičný sirup? Díky LENKA
carodejkaivka
(upraveno)
30. 11. 2012, 11:30
@Lenka.Drasakova
Leni, mají ho v prodejně Zdravá výživa
Moselka
(upraveno)
30. 11. 2012, 10:30
Právě jsem dodělala, vypadá opravdu dobře
smejlik
(upraveno)
24. 11. 2012, 17:09
Děkuji za výborný recept, marcipán se povedl a to jsem ho dělala poprvé
Kamis1
(upraveno)
22. 11. 2012, 5:17
Dobrý den Petro. jak hodně dopředu se dá hmota udělat.Vydrží v ledničce třeba 14dní-3 týdny? Než začnu pootahovat.
lambadario
(upraveno)
10. 9. 2012, 0:15
Dobrý den, s Vaším receptem jsem naprosto spokojená. Skvěle se s ním potahuje(povedlo se mi vyválet snad na milimetr-až byla hmota někde průhledná)a vůbec se nic netrhalo. Fantazie.(´ ´) A modelování figurek bylo taky bez problémů. Děkuju Šárka (´ ´)
tede25
(upraveno)
17. 5. 2012, 13:03
tak bohužel, já nadšená nebyla.Vůbec se mi nedařilo. dělal jsem 2x a nejsem úplná začátečnice, prostě jsme si s tímto druhem marcipánu nesedly nešlo to vyválet, bylo to strašně tuhé, zkoušela jsem vše-přidat vodu po troškách, podsypávat solamylem...nakonec jsem dort potáhla, ale byla to děsně tlustá placka a vzhledově nic moc-zato svaly jsem si procvičila parádně zajímalo by mě, co jsem dělal špatně, čistě ze zvědavosti vracím se zpět k marcipánu bez dřiny za 10min a všem ostatním přeji víc štěstí
MiskaFr
(upraveno)
16. 4. 2012, 15:42
super děkuji za typ jde se na to snad se vydaří tak dobře jako vám
peti
(upraveno)
20. 2. 2012, 17:45
PROSÍM,OPRAVDU MARCIPÁN NETEČE?DO LEDNICE DORT PO POTAŽENÍ NEDÁVÁM,ALE NEMÁM STUDENÝ ŠPAJS TAK DO OKNA.BUDU PÉCT V PÁTEK .KDE SEŽENU KUKUŘIČNÝ SIRUP?DĚKUJI PETRA
petatrn
(upraveno)
21. 2. 2012, 20:42
@peti
Pokud to nepřeženeš Peti s s vodou, tak opravdu neteče. Sirup pořídíš ve zdravé výživě. Dort do lednice patří, i s potahem!
Cernotka
(upraveno)
12. 1. 2012, 13:55
Dobrý den, Petí, našla jsem si tu Váš recept na marcipána hodlám ho vyzkoušet, jen je to narychlo a nemám čas shánět sirup, mohla byste mi prosím napsat, kolik lžic medu by bylo potřeba na toto množství ostatních surovin? Vím, že píšete, že s ním nemáte tak dobré zkušenosti, ale nebudu dělat figurky, ale jen potahovat, případně růžičky, pokud se povede a med mám domácí, ne kupovaný... Předem moc děkuji za odpověď! Petra
Megy1
(upraveno)
20. 9. 2011, 15:37
super recept, dělala jsem marcipán úplně poprvé a na jedničku ukládám si do kuchařky díky